Cilt: 9 Sayı: 1, 29.06.2024

Yıl: 2024

Araştırma Makaleleri

Derlemeler

Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Fen Bilimlerinin tüm alanlarında yüksek kaliteye sahip çalışmaları yayınlayarak bilim dünyasına katkıda bulunmak amacı ile yayın hayatını sürdürmektedir. Objektif yayıncılık adına başvuruların değerlendirilmesi sürecinde çifte kör akran değerlendirmesi sistemi uygulanmaktadır.

Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisinin kapsamına giren temel alanlar şu şekildedir.
  •  Biyoloji
  •  Fizik
  •  İstatistik
  •  Kimya
  •  Matematik
  •  Mühendislik Alanları
  •  Su Ürünleri Alanı

Makale gönderimi web sitesi üzerinden online makale gönderim sistemi ile gerçekleştirilmektedir. Bu amaçla kayıt sistemi ile üye olunması gerekmektedir. Dergide orijinal araştırmalar, araştırma notu, kısa araştırma ve derleme nitelikli eserler yayımlanır. Dergide yayımlanacak eserin daha önce hiçbir yayın organında yayımlanmamış ya da yayın hakkının verilmemiş olması gerekir. Eserin tüm sorumluluğu yazar(lar)ına aittir.
Dergi editörü, yayına kabul edilen eserlerin “Proof” sonrası teknik içerik ve baskı hatalarından sorumlu değildir. Basılmış olan eserlere telif ücreti ödenmez. Eserler, bildirilmiş olan yazım kurallarına uyularak Türkçe veya İngilizce dillerinden herhangi biri ile yazılabilir.
Dergimize gönderilen tüm makaleler, ön kontrol aşamasında iThenticate ve/veya Turnitin programları aracılığı ile intihal denetiminden geçmektedir. İntihal denetimi sonrasında oluşturulan intihal raporundaki benzerlik oranı en fazla %30 olmalıdır. Benzerlik oranı, bu oranın üzerinde olan makaleler reddedilir.
Değerlendirmeye alınan tüm makaleler akademik olarak belli standartları karşılamalıdır. Editoryal sürece dahil edilen makale, editör/alan editörü tarafından bilimsel içerik yönünden değerlendirilmek üzere konu uzmanı en az iki hakemin görüşüne sunulur. Hakem görüşlerinde ayrılık durumunda nihai karar için bir başka hakemin görüşüne başvurulabilir. Yayımlanmak üzere gönderilen makalelerin dergide yayımlanabilmesi için bilimsel içerik ve şekil bakımından uygun görülmesi ve hakemler tarafından kabul edilmesi gerekir.

YAZIM KURALLARI
Makale, üst, alt, sol ve sağ 2.5 cm kenar boşluğu seçilerek, iki yana yaslı Microsoft Word veya LaTeX ile hazırlanmalıdır. Tablolar ve şekiller gösterildikleri yere yakın bir şekilde doğrudan çalışmaya eklenmelidir.
LaTeX ile hazırlanacak olan çalışmalar için şablon (.tex, .pdf, .cls, .bib, .bst, .png) dosya kullanılmalıdır. Sisteme hatasız çalışan .tex dosyası ile LaTeX şablonuyla oluşturulmuş .pdf dosyasının her ikisi de yüklenmeli, dosyalar "Tam Metin" kısmında .pdf hali bulunmalıdır.
Baş sayfa (Başlık sayfası): Baş sayfada; başlık, makale türü, yazar bilgileri yer almalıdır. Baş sayfa “Tam Metin” den farklı olarak ayrı bir dosya olarak sisteme yüklenmelidir.
Makale başlığı kısa, özlü ve bilgilendirici olmalı, 14 punto karakter kullanılarak, koyu harflerle, ilk kelimenin harfi büyük diğerleri küçük, ortalanmış olarak yazılmalıdır. Cins ve tür isimleri gibi Latince isimler italik olarak gösterilmelidir. Başlık birincil dile göre düzenlenmelidir.
Baş sayfada, makalede yer alan yazarların ad-soyadları verilmeli ve sorumlu yazar belirtilmelidir. Ayrıca tüm yazarların e-posta adresleri, ORCID bilgileri ve tüm yazarların bağlı bulunduğu kurum (Üniversite, Fakülte, Enstitü, Bölüm vb.), şehir, ülke sırasıyla adres bilgileri yazılmalıdır. (İngilizce sunulan makalelerde, adres bilgisinin İngilizce olarak verilmesine dikkat edilmelidir).
Ayrıca baş sayfada, mali açıklama, etik kurul onayı/izinler, teşekkür ve çıkar çatışması bilgileri verilmelidir (bu bilgiler makalenin yayımlanması esnasında sonuç bölümünden sonra kaynaklardan önce yer alacaktır).
Fon/Finansman bilgileri: Bu kısımda çalışmanın herhangi bir kurum ve/veya kuruluş tarafından desteklenip desteklenmediği açıkça belirtilmelidir.
Etik Kurul Onayı ve İzinler: Makale etik kurul izni gerektiriyorsa, bu başlık altında iznin alındığı kurul, tarih ve sayısı açıkça belirtilmelidir. Etik kurul izni gerektiren çalışmalar ve ayrıntıları için Etik İlkeler ve Yayın Politikası inceleyiniz.
Makale etik kurul izni gerektirmiyorsa, "Çalışma, etik kurul izni veya herhangi bir özel izin gerektirmemektedir" ifadesi yer almalıdır. Ayrıca, BEYAN FORMU, sorumlu yazar tarafından imzalanarak, makale sunum aşamasında sisteme yüklenmelidir.
Çıkar çatışmaları/Çatışan çıkarlar: Yazar(lar) herhangi bir çıkar çatışması durumunun varlığı/yokluğunu bu kısımda mutlaka belirtmelidir (örneğin çıkar çatışması olmadığı bir durumda yazar(lar) “herhangi bir çıkar çatışması yoktur” ifadesi kullanılabilir).
Yazarların Katkısı: Bu kısımda, “Yazarlar çalışmaya eşit oranda katkı sağlamıştır" veya "1. yazar %60 oranında, 2. yazar %40 oranında katkı sağlamıştır." gibi ifadelere yer verilmelidir.
Teşekkür: Bu bölümde tezden, projeden vb. kaynaklardan elde edilen veriler kullanıldıysa açıkça belirtilmelidir. Bunların dışında geçen kişi ve/veya kurum, kuruluşlara da teşekkür edilebilir.

Ana Metin
Ana metin baş sayfadan ayrı olarak tek bir dosya halinde hazırlanmalıdır. Ana metin yazar isimleri içermemeli ve başlık ile başlamalıdır. Ana metin 1.5 satır aralığı kullanılarak, iki yana yaslı şekilde, Times New Roman 11 punto karakter kullanılarak yazılmalıdır.
Ana metin "Öz ve Anahtar Kelimeler, Giriş, Makale Gövdesi ve Kaynaklar" şeklinde düzenlenmelidir. Gerekli olması durumunda Makale Gövdesi "Materyal ve Metot, Bulgular, Tartışma, Sonuç," ya da "Ön Bilgiler, Sonuçlar/Tartışma ve Sonuçlar " şeklinde düzenlenebilir. Bazı durumlarda "Bulgular ve Tartışma", " Tartışma ve Sonuç” bölümleri birlikte düzenlenebilir. Başlıklar ayrı bir satıra yazılmalıdır ve sadece baş harfleri büyük olmalıdır. Başlık veya alt başlıklar numaralandırılmamalıdır.
Öz ve Anahtar Kelimeler: Öz, çalışmanın amacını, kapsamını ve sonucunu içerecek şekilde özlü ve somut olmalıdır ve 250 kelimeyi geçmemelidir. Öz’de herhangi bir kısaltma, kaynak veya eşitlik kullanılmamalıdır. Türkçe çalışmalarda “Öz”den sonra “Abstract yer almalı, İngilizce çalışmalarda ise “Abstract”dan sonra “Öz” yer almalıdır Anahtar kelimeler Öz”den hemen sonra satır başı kullanılarak yazılmalıdır. Dizin amacını içeren en az 3 en fazla 6 adet anahtar kelime olmalıdır. Anahtar kelime seçiminde Türkiye Bilim Terimleri  adresi tercih edilebilir.

Tablo ve Şekiller
Tablo ve şekiller metin içerisine yerleştirilmelidir. Gerekli görüldüğünde tablo ve şekiller sisteme dosyalar kısmından ayrıca yüklenmelidir.
Makalede yer alan tablo ve şekillerin bir kısmı ya da tamamı daha önce başka bir yerde basılmış ise mutlaka atıf yapılması gerekmektedir. Telif sahibinden tablo ve şekillerin yeniden kullanılması için gereken iznin alınması ve Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisine iletilmesi tümüyle yazar(lar)ın sorumluluğundadır.
Tablolar: Metin içerisinde mutlaka ilgili tabloya atıf yapılmalıdır. Tablolar Times New Roman fontu ve en az 11 punto kullanılarak hazırlanmalıdır. Tablo 1, 2, 3. şeklinde numaralandırılmalı ve her bir tablo verileri özetleyen bir başlığa sahip olmalıdır. Tablo yazısı ve başlığı italik yazılmalıdır.
Şekiller: Metin içerisinde mutlaka ilgili şekle atıf yapılmalıdır. Şekiller şekil numarası ile Şekil 1, 2, 3, vb. şeklinde sıralanmalı ve her bir şekil verileri özetleyen bir başlığa sahip olmalıdır. Şekil yazısı ve başlığı italik yazılmalıdır. Şekillerde EPS (diyagramlar için tercih edilen biçim), TIFF (LZW sıkıştırma çözünürlüklü, çözünürlük en az 300 dpi), PNG (fotoğraflar veya görüntüler için tercih edilen biçim), JPEG (fotoğraflar veya görüntüler için tercih edilen biçim, 300 dpi) dosya uzantıları kullanılabilir.
Ölçü Birimleri ve Kısaltmalar: Metin içinde geçen kısaltmalar ilk geçtiği yerde parantez içinde açıklanmalıdır. Bilimsel verilerde, Uluslararası Birimler Sistemi (Systeme International d' Unites, SI) kullanılmalıdır. Sayısal verilerde virgül yerine nokta kullanılmalıdır (3,57 değil 3.57 gibi). Birimlerin ifadesinde, örneğin mg.ml-1 değil, mg/mL kullanılmalı, ppm ve ppb yanı sıra sırasıyla mg/kg ve μg/kg tercih edilebilir. İstatistik analiz sonuçlarının tartışma içinde yer alması ve olasılığın büyük harf ve italik yazılmış “P” ile gösterilmeli, P'den sonra boşluk bırakılmamalıdır (örneğin P<0.05). Metin içerisindeki özel karakterler ise simge ve denklem sekmesi kullanılarak yapılmalıdır.
Metin içi atıf yapma: Çalışma içerisinde başkalarının eserleri ve/veya ifadeleri kullanıldıysa, bunun doğru ve uygun şekilde atıf yapılarak belirtildiğinden emin olunmalıdır. Atıfta bulunulan kaynaklar metin içerisinde verildiği sıraya göre köşeli parantez içerisinde numaralandırılarak verilmelidir.
Okçu [1] veya Mitchell [2]…
Engez ve Ergönül [3] veya Gamon ve Pearcy [4]
Asefa ve ark. [5] veya Straser ve ark. [6].

Kaynaklar
Kaynaklar listesi eksiksiz olmalı ve metinde verildiği sıra ile numaralandırılmalıdır. İntihal ve sahte veriye yer verilmemelidir. Kaynak gösteriminde APA 7 stili kullanılmalıdır.
Dergi yayını
[1] Öztürk, T., & Güven, A. (2020). New data on digenean parasites of Rusty Blenny, Parablennius sanguinolentus (Pallas, 1814) in the Black Sea. Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 5(1), 26-37. https://doi.org/10.33484/sinopfbd.649986
Bildiri
Konferans sunumu
[1] Çorapcı, B., Nilgün, K., & Eryaşar, K. (2013, October 24-26). Fish Baked in A Salt Crust [Conference presentation]. The 2nd International Symposium on 'Traditional Foods From Adriatic to Caucasus', Ohrid Lake, Macedonia. http://traditionalfoods2013.nku.edu.tr/
Dergide basılmış konferans sunumu
[1] Çorapcı, B., Nilgün, K., & Eryaşar, K. (2015). A traditional food: ‘fish baked in a salt crust’. International Food Research Journal, 22(2), 866-868. http://www.ifrj.upm.edu.my/22%20(02)%202015/(59).pdf
Kitap
Yazar(lar) tarafından hazırlanmış kitap
[1] Karayücel, İ., & Karayücel, S. (2016). Balıklarda Üreme. Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim ve Danışmanlık Tic. Ltd. Şti.
Editör(ler) tarafından hazırlanmış kitap
[1] Erkmen, O. (Ed.). (2010). Gıda Mikrobiyolojisi. Efil yayınevi.
Kitap bölümü
[1] Kocatepe, D., & Çorapcı, B. (2019). Renk Ölçüm Yöntemleri ve Su Ürünleri İşleme Teknolojisinde Kullanımı. In F. Irmak Yılmaz, (Ed), Academic Studies in Agricultural Sciences, (pp. 73-93). IVPE. http://www.uakb.org/source/2019%20EYUL%20KITAPLARI/2019%20EYLUL/ACADEMIC_STUDIES%20IN%20AGRICULTURE%20SCIENCES-2019_2.pdf
Tezler
[1] Orhan, S. (2011). İstatistiksel Korovkin tipi yaklaşım teoremleri. (Tez no. 316511) [Yüksek Lisans Tezi, Sinop Üniversitesi].
Web sayfası
Cascio, J. (2021, February 10). A Harvest of Green Tomatoes. UAF. http://cespubs.uaf.edu/publications/?&s=*&pt=*&cat=6

ARAŞTIRMA VE YAYIN ETİĞİ

YAYIN POLİTİKASI
Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi (Sinopfbd), Sinop Üniversitesi tarafından 2016 yılından bu yana yılda iki kez (Haziran-Aralık) yayınlanan, Türkçe veya İngilizce yazılmış, biyoloji, fizik, istatistik, kimya, matematik, su ürünleri ve mühendislik alanlarında yüksek kaliteli çalışmaları kabul eden, çift kör hakemli bir Açık Erişim dergisidir. Araştırma makaleleri de dahil olmak üzere yayınlanan tüm öğeler, kullanıcı veya kurumu tarafından ücretsiz olarak kullanılabilir. Kullanıcılar, yayıncıdan veya yazardan önceden izin almaksızın makalelerin tam metinlerini okuyabilir, indirebilir, kopyalayabilir, dağıtabilir, yazdırabilir, araştırabilir veya bunlara bağlantı verebilir.

Telif hakkı
Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, Creative Commons Attribution License (CC BY 4.0) ile lisanslanan ücretsiz açık erişimli bir dergidir.

TELİF HAKKI DEVRİ FORMU

Ücretlendirme
Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, yazar/yazarlardan yayın işlemleri ile ilgili olarak hiçbir aşamada (makale gönderimi, değerlendirilmesi ve yayımlanması) ücret talep etmemektedir. Kabul edilen makalelerin PDF kopyaları ücretsizdir ve https://dergipark.org.tr/tr/pub/sinopfbd web sitesinden indirilebilir.

ETİK İLKELER
Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisine gönderilen makalelerde Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibidir:
• Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
• İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
• İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
• Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
• Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,
Ayrıca;
• Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi,
• Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve belirtilmesi,
• Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi
Ayrıca, dergimizde yayımlanacak makalelerde etik kurul izini ve/veya yasal/özel izin alınmasının gerekip gerekmediği makalede belirtilmiş olmalıdır. Eğer bu izinlerin alınması gerekli ise, izinin hangi kurumdan, hangi tarihte ve hangi karar veya sayı numarası ile alındığı açıkça sunulmalıdır.
Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi hem derginin hem de yazarların haklarının korunması açısından etik kuralları önemsemekte ve Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayımlanan etik kurallar ve sorumlulukları dikkate almaktadır.
Dergimiz editörlerinin, hakemlerinin ve yazarlarının aşağıda yer alan etik kurallara uygun şekilde hareket etmesi beklenmektedir.

Araştırma Etiği
-Verilerin elde edilmesinde, analizinde, yorumlanmasında ve sonuçlara ulaşılmasında bilimsel yöntemlerle hareket edilir. Bilimsel olmayan sonuçlar araştırma sonucu olarak gösterilemez.
-Araştırma sürdürülürken ulusal ve uluslararası anlaşmalara bağlı kalınması ve yetkili makamlardan izin alınması gerekmektedir.
-Çalışmalarda elde edilen verilerin, yetkililerin izin verdiği ölçüde ve biçimde kullanılması gerekmektedir. Sunulmaması gereken verilerin gizli kalması esas olmalıdır.

Çalışma insan ve hayvan deneklerinin kullanımını gerektiriyor ise çalışmanın uluslararası deklerasyon, kılavuz vb. uygun gerçekleştirildiği beyan edilmelidir.

İnsanlar üzerinde yapılan deneysel araştırmalara ilişkin çalışmalar “Dünya Tıp Birliği Helsinki Bildirgesi”, İnsan Deneklerini İçeren Tıbbi Araştırmalara İlişkin Etik İlkelere uygun gerçekleştirilmelidir.

Omurgalılar veya düzenlemeye tabi omurgasızlar üzerinde deneysel araştırma çalışmaları ilgili kurumsal, ulusal ve/veya uluslararası yönergelere uygun olarak yapılmalıdır. Dergi, “Basel Deklarasyonu” ilkelerini ve Uluslararası Laboratuvar Hayvanları Bilimi Konseyi (ICLAS) tarafından yayınlanan kılavuzları desteklemektedir.

Nesli tükenme riski altındaki türleri içeren araştırmalarda, “IUCN Politika Beyanı ve Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Ticaretine İlişkin Sözleşme'ye uyulması tavsiye edilmektedir.

Yazarların ilgili yönergelere uygunluğunu açıkça belirtmeleri önerilir.

Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiğine Aykırı Eylemler

(Yükseköğretim Kurulu [YÖK] Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi, Madde 4)

https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Kurumsal/mevzuat/bilimsel-arastirma-ve-etik-yonetmeligi.aspx

İntihal: Bir kişinin eserinde başka kişilerin ifade, buluş veya düşüncelerini kaynak göstermeksizin kendisine aitmiş gibi kullanması,
Sahtecilik: Bir araştırmayı öneri, değerlendirme ve raporlanma aşamalarında hile yolu ile kendi çıkarlarına göre değiştirmek,
Çarpıtma: Araştırma kayıtları ve elde edilen verileri tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan yöntem, cihaz ve materyalleri kullanılmış gibi göstermek, araştırma hipotezine uygun olmayan verileri değerlendirmeye almamak, ilgili teori veya varsayımlara uydurmak için veriler ve/veya sonuçlarla oynamak, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmek,
Mükerrer yayın: Tekrar yayınlarını akademik atama ve yükseltmelerde ayrı yayınlar olarak sunmak,
Dilimleme: Yayımlanmış bir çalışmanın parçalara bölünerek her parçanın ayrı olarak tekrar yayımlanması,
Haksız yazarlık: Aktif katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dâhil etmek veya olan kişileri dâhil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek, aktif katkısı olanların isimlerini sonraki baskılarda eserden çıkartmak, aktif katkısı olmadığı halde nüfuzunu kullanarak ismini yazarlar arasına dâhil ettirmek.

Yazar Etiği
-Çalışmalar özgün, başka yerde yayımlanmamış ve bilimsel araştırma ve yayın etiğine uygun olmalıdır,
-Yazar(lar) yazar talimatlarını okuduğunu ve anladığını teyit etmelidir,
-Yazar(lar), makale yazımı sırasında yararlandıkları kaynaklara etik ilkeler doğrultusunda doğru biçimde atıf yapmalıdır,
-Yayın için gönderilmiş çalışmaların gecikme, düzeltme veya diğer bir nedenle dergiden çekmek isteyen yazarlar bu durumu editöre bildirmelidir,
-Çalışmaya tüm yazarların katkı sağlaması beklenmektedir,
-Makalede geçen tüm veriler gerçek ve orijinal olmalıdır,
-Yazar(lar) çalışmalarını aynı anda birden fazla derginin başvuru sürecinde bulunduramaz. Her bir başvuru önceki başvurunun tamamlanmasını takiben başlatılabilir.
-Makalenin etik kurul onayı gerektirip gerektirmediği yazarların sorumluluğundadır. Etik kurul onayı materyal ve yöntem kısmında belirtilmelidir,
- Yazar(lar), varsa, çalışmanın finansal kaynaklarını belirtmelidir.

Hakem Etiği
-Hakem(ler) mutlaka aday makalenin hitap ettiği alanlarda uzman kimseler olmalıdır.
-Hakem(ler) eleştirilerini objektif ve açık bir biçimde yapmakla yükümlüdür. Kendi kişisel çıkarları/görüşleri doğrultusunda hareket etmemeli, gerekirse hakemlik yapmayı kabul etmemelidir.
-Hakem(ler) hakemlik sürecinde metinlerin kişiye özel olduğu göz önünde bulundurulup üçüncü şahıslarla paylaşılmamalıdır.
-Hakem(ler) hakemlik sürecindeki aday makaleden kendi çalışmaları için bilgi aktarımı yapmamalı, herhangi bir akademik/kişisel çıkar gözetmemelidir.
-Hakem(ler) ret verecekleri aday makaleler için açık ve ayrıntılı gerekçeler bildirmelidir.
-Hakem(ler) derginin bilimsel araştırma ve yayın etiği kurallarını da göz önünde bulundurmalıdır.

Editör Etiği
-Editör(ler) aday makalenin konusuna uygun en az iki hakem atamakla yükümlüdür,
-Editör(ler) kör hakemlik sürecini dikkate alarak hakem(ler) ve sorumlu yazar arasındaki iletişimi sağlamalıdır,
-Editör(ler) hiçbir yazar ve hakem arasında ayrımcılık yapmadan ilişkilerini şeffaf ve objektif bir biçimde sürdürmelidir,
-Editör(ler) bulundukları konumu kendi bireysel ve akademik çıkarları doğrultusunda kullanmamalıdır,
-Editör(ler) ret verecekleri aday makaleler için açık ve ayrıntılı gerekçeler bildirmelidir,
-Editör(ler) bilimsel araştırma, yayın ve hakem etiklerini de göz önünde bulundurmalıdır

Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, yazar/yazarlardan yayın işlemleri ile ilgili olarak hiçbir aşamada (makale gönderimi, değerlendirilmesi ve yayımlanması) ücret talep etmemektedir. Kabul edilen makalelerin PDF kopyaları ücretsizdir ve https://dergipark.org.tr/en/pub/sinopfbd web sitesinden indirilebilir.


Sinopfbd' de yayınlanan makaleler CC BY-NC 4.0 ile lisanslanmıştır.